Blogg uke 13 og 14 - oppsummering
Takk for sist og velkommen til siste blogg for denne gang! Det har vært meget spennende å følge med på olje og bensin de siste par månedene. Det har vært en rekke høydepunkter som har påvirket prisene på de to råvarene. Verdt å nevne er cargoskipet som satt seg fast i Suezkanalen samt ekstremkulden i Texas som førte til signifikant korttids-reduksjon i USAs oljeproduksjon - noe som presset prisene oppover globalt.
Når vi begynte å skrive denne rapporten var oljeprisen på 55,88 USD per fat og bensinprisen på 1,5901 USD per gallon. Dette har i skrivende stund økt til 63 dollar for olje og 1,9636 dollar for bensin. Dette tilsvarer en økning på 13 prosent for oljen og 23 prosent for bensin i tidsrommet fra første februar til niende april. Til sammenligning har hovedindeksen S&P 500 vokst med 9 prosent i samme tidsrom. Altså har de to råvarene vi har fulgt knust det amerikanske aksjemarkedet. Den relative prisen på råolje/bensin var i starten av februar på 35:1 og som følge av at bensinprisen har økt tilsvarende mer enn oljeprisen er denne i skrivende stund på 32:1. 100 kroner investert i disse to månedene ville vokst til 123 med bensin og 113 for olje. En likeveid investering i disse to ville resultert i 118 kroner som er det dobbelte av S&P 500 sine 109.
Fremover er det stadig fler som spår at investeringer i råvarer og kryptovaluta vil anses som mer attraktivt enn det har vært tidligere i forhold til aksjemarkedet som følge av at man tror den massive pengetrykkingen som pågår globalt vil øke inflasjonen. i vedlagte graf kan man se økningen i antall USD som er i sirkulasjon fra januar 2020 til mars 2021.
Ved å følge olje og bensinprisen de siste månedene har vi tydelig sett at råvarer på generell basis er mer volatile enn hva en typisk aksje er. Oljeprisen har fluktuert mellom 55 og 69 mens bensinprisen har ligget mellom 1,59 og 2,1. Likevel har prisstigningen de to siste månedene vært solid - og langt bedre enn s&p 500, noe vi primært tror skyldes at lufta har gått litt ut av den grønne boblen, i tillegg til at positive nyheter rundt vaksiner og gjenåpning av samfunnet har økt forventet etterspørsel, og den tiltakende pengetrykkingen globalt.
Kommentarer
Legg inn en kommentar